Kripto Borsalarının Pazar Payı ve Likideteleri

Bu raporda kripto borsalarının pazar payları ve likiditeleri incelenecektir. Raporda yer alacak olan borsalar ABD tarafından düzenlenen ve denetlenen: Coinbase, Kraken, Bitstamp, Binance.US, Gemini, ve Bittrex’tir.

Özellikle FTX borsasının çöküşünün ardından kullanıcılar daha şeffaf ve güvenli borsalara yönelmeye başladılar. Bunun yanı sıra kullanıcılar merkezi borsaların yönetimlerinden daha açık ve şeffaf olmalarını istiyorlar.

12 Kasım itibariyle FTX ve FRX.US iflasını sunmuştu. Bu iflasın ardından raporumuzda yer alan ABD tarafından denetlenen ve düzenlenen merkezi borsaların pazar payında küçük ama istikrarlı bir artış yaşandığı görülmektedir.

FTX’in çöküşünden önce bu 6 kripto para borsasının işlem hacmi tüm piyasanın %12’sini oluştururken çöküş sonrasında bu oranın %15,5 civarlarına yükseldiği görülmektedir. Analiz edilen offshore spot borsaları arasında hiçbiri ABD kullanıcıları tarafından kullanılamayan Binance, Bitfinex, Huobi, Kucoin, Okex ve Bitmex yer alıyor.

Bu eğilimin tek istisnası, FTX’in Aralık başı itibarıyla %64’ten %73’e düşmesinden bu yana pazar payında artış yaşayan ve offshore hacminin büyük çoğunluğunu oluşturan offshore borsası Binance’dir. Bu, gözlemlenen eğilimin iki yönlü olduğunu göstermektedir:

  1. Binance, offshore döviz piyasasında pazar payını ele geçiriyor.
  2. Düzenlemeye tabi borsalar, küresel pazar payında bir artış yaşadı.

Şimdi, analiz edilen ABD tarafından denetlenen ve düzenlenen 6 kripto para borsası arasındaki pazar payına bakalım. Bu tabloyu yorumlarken, FTX ve FTX.US müşterilerinin bir yüzdesinin alım satım faaliyetlerini düzenlemeye tabi platformlara taşıdığını ve bazılarının diğerlerinden daha fazla fayda sağladığını varsayıyoruz.

FTX’in çöküşünün ardından Kraken’in pazar payı %10’dan %25’e, Coinbase’in pazar payı %40’tan %60’a ve Bitstamp’ın pazar payı %2,5’ten %5’e yükseldi. Binance.US, Gemini ve Bittrex pazar payında önemli bir değişiklik yaşamadı.

Bazı borsalar, belirli pariteler için diğerlerinden daha fazla pazar payı elde etti. Örneğin, Coinbase’in BTC pazar payı %30-40’tan %65’in üzerine çıktı. Bitstamp’ın XRP için pazar payı %20-40’tan %85’in üzerine çıkarak tüm pariteler göz önünde bulundurulursa en büyük artış oldu.

Çöküş Sonrası Likidite

8 Kasım tarihinde FTX borsasının para çekme işlemlerini durdurması kripto para piyasasında ciddi anlamda bir paniğe sebep oldu. Birçok borsadaki piyasa yapıcılar, oynaklığı beklemek için sipariş defterlerinden likidite çekmeye başladı. Tüm piyasalarda, çöküşü takip eden haftalarda likiditede küresel bir düşüş yaşandı.

Bazı borsalar diğerlerinden daha fazla etkilendi. En likit çiftler için sipariş defterlerine baktığımızda, 6 Kasım (piyasa genelindeki panikten iki gün önce) ve 6 Aralık’tan bu yana %2’lik piyasa derinliğinde yüzdelik bir fark gözlemleyebiliriz. %2 piyasa derinliği, bir ticaret çifti için orta fiyatın %2’si içinde yer alan tekliflerin ve taleplerin toplam miktarını alır.

BTC-USD işlem paritesi için Binance.US, Kraken ve Coinbase sırasıyla %43, %36 ve %32 düşüşle 6 Kasım’dan bu yana piyasa derinliğindeki en keskin çöküşü yaşadı. Çoğu borsa için derinlik, FTX’in çöküşünü takip eden günlerde ulaştığı dip seviyelerinden bu yana hafif bir toparlanma gördü, ancak bazı borsalar diğerlerinden daha iyi performans gösterdi.

ETH-USD işlem paritesi için Bitstamp, derinlikte yalnızca %17’lik bir düşüşle likidite açısından en iyi performansı gösteren borsa olurken Binance.US %50 düşüşle en kötü kripto para borsası oldu.

Sonuç Olarak

Genel olarak, ABD tarafından denetlenen ve düzenlenen borsalar güvenilir ve şeffaf kuruluşlar arayan kullanıcıları çekerek denizaşırı borsalardan pazar payı almaya hazır görünüyor. FTX’in çöküşünden bu yana, likidite tüm borsalarda düşük kalmış olsa da ABD tarafından düzenlenen borsalarda iyileşme belirtileri gösteriyor.

Merkezi kripto borsalarının düzenlenmesi, borsanın bulunduğu ülkenin düzenleyici lisansının türüne ve bu lisansı hangi makamın verdiğine bağlı olarak değişir. Sonuç olarak, yukarıda raporumuzda adı geçen borsalar aynı düzenleyici denetime tabi olmayabilir veya karşılaştırılabilir yatırımcı korumaları sağlamayabilir – “ABD tarafından denetlenen ve düzenlenen” ifadesi bu bağlamda geniş bir anlama sahiptir.

Her türlü soru, görüş ve önerileriniz için yorumlardan yada Telegram kanalımızdan bizimle irtibata geçebilirsiniz.